MATEĞİTİM
  • MATEMATİK
  • New Page

21. Yüzyıl Becerileri : "Onlar İçin" mi? "Onlarla Birlikte" mi?

4/28/2015

2 Comments

 
Picture
Birçok kavram tartışıyoruz. Bir yandan yeni teknolojilere adapte olmaya çalışırken bir yandan da sürekli yenilenen eğitim anlayışımızı sorguluyoruz. Hepsi de önemli bir noktaya kilitlenmiş durumda. Teknolojinin “sonradan görme”leri bizler yani “dijital göçmenler” teknolojiyle doğan “dijital yerlilere” nasıl eğitim vereceğiz? İşimiz gerçekten çok zor. 21. Yüzyıl pedogojilerini, stratejilerini, becerilerini vs. tartışırken bence gözden kaçırdığımız önemli bir şey var: Tüm bu kararları onlardan bağımsız almamız. 21. Yüzyıl için meşhur 4C’ye bakacak olursak “Critical Thinking” (Eleştirel Düşünme), “Communication” (İletişim) “Collaboration” (Takımlaşma) ve “Creativity” (Yaratıcılık) öğrencilerimiz için önem verdiğimiz beceriler. Fakat biz bu becerileri onlara kazandırabilmek için önce onlarla birlikte kendimizi sorgulamayı öğrenmeli, onlarla iletişim halinde olmalı ve hatta takım olmalıyız. O zaman kendi sorunlarına kendi bakış açılarıyla çözüm bulmaları konusunda yardımcı olabiliriz. Bu kısa sohbeti de öğrencilerimin bu konu hakkındaki fikirlerini öğrenmek amacıyla gerçekleştirdim. 6. Sınıf öğrencilerimizden Busenur Simon ve Efe Atmış’la yaptığımız bu söyleşiyi aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca Emre Kara’ya da kayıt konusundaki desteğinden dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.


Read More
2 Comments

Açılara Farklı Açılardan Bakmak - 10 İpucu

4/14/2015

1 Comment

 
Resim
Açılar konusu öğrenciler için çizimden ibaret bir ders olduğu düşünüldüğünde sıkıcı gelmektedir. Fakat bu konuyu günlük hayatla bağlantılı örneklerle beslediğinizde güzel bir planla öğrencilerin unutamayacağı dersler yaratabilirsiniz. Aslında alakasız gibi görünen bazı kavramları birçok farklı açıdan değerlendirip derslere yedirince öğrencinin salt bilgi edinmesinin yanında birçok beceriyi de kazanmasını sağlayabiliyorsunuz. Biliyorum, birçok öğretmen zaman konusunda yakınabilir fakat planlamayı ayrıntılı yaptığınız koşullarda öğrenciler için birçok verimli etkinlik tasarlayabilirsiniz. 6. Sınıf  “Açılar” konusunda denemenizi önereceğim ve öğrencilerin ilgilerini çeken 10 ipucu… 

Read More
1 Comment

Farklılaştırılmış Ters-Yüz Sınıf Uygulamaları

4/8/2015

2 Comments

 
Picture
(Bu yazı, ETP 2015’de, “Farklılaştırılmış Ters-Yüz Sınıf Uygulamaları” başlığıyla sunduğumuz ve Hakan Umutlu ile birlikte TED Rönesans Koleji’nde uyguladığımız çalışmanın özeti niteliğindedir.)

“Bedava fındık, ye gitsin!” cümlesi size bir şey çağrıştırıyor mu? Bizim kuşak ilkokul yıllarından hatırlar. Çernobil faciası sonrası Fiskobirlik’in fındıkları ziyan olmasın diye okullara dağıtılmıştı, anlamadık, fındıkları seve seve yedik. Sorgulamadık. Bir domateste üç kilo ıspanakta bulunan demir kadar demir olmasına rağmen Temel Reis çizgi filminin sırf elindeki ıspanakları dünyanın diğer ülkelerine yedirmek için Amerika’nın uyguladığı bir pazarlama stratejisi olduğunu anlamadık, sorgulamadık, ıspanakları seve seve yedik. Ortaokulda ceket, kumaş pantolon, kravatla okula gitmeye başladık, birden büyüdüğümüzü hissettik. Bizi aynı tip insan mı yapmaya çalışıyorlardı ya da boğucu iş hayatına şimdiden hazırlamanın yolları mıydı, anlamadık, sorgulamadık, kıyafetleri seve seve giydik.  


Read More
2 Comments

Legolar İş Başında -  “Build with Chrome” ile Yapılabilecek 6 Etkinlik 

4/5/2015

1 Comment

 
Picture
Üniversite yıllarında yurtta kalırken bir akşam arkadaşımın bilgisayar ekranına şaşkın gözlerle baktığını görüp ben de şaşırmıştım. Neden bu kadar şaşırdığına anlam veremezken gözümü ekrana çevirdiğimde hayatımın şokunu yaşadım. Bir dünya haritasında bir yere tıklayıp, zoom yapıp, o bölgeyi kuş bakışı izleyebiliyordunuz. Bu muhteşemdi. Hoş geldin GoogleEarth! Bu tanışma vasıtasıyla bu güne kadar kendisiyle epeyce vakit geçirmişliğimiz vardır. Hatta okulda “geometrik cisimlerin çevre uzunlukları” konusunda öğrencilerle bazı binalarını çevre uzunluklarını hesaplamak için bir araç olarak bile kullanmıştım. Bunu neden anlattım?
Matematik dersi için soyut gelebilecek birçok kavramın bazı malzemeleri kullanarak nasıl somutlaştırılacağı birçok matematik öğretmeni tarafından bilinir ve önemsenir. Örneğin, özellikle üç boyutlu geometrik cisimlerin açınımlarında somut materyal kullanımı işimizi kolaylaştırır. Bunun yanında bu somut materyallerden yola çıkarak bir bütüne ulaşmak fikri hangimize cazip gelmez ki? Bizim kuşak çizgi filmlerden hatırlar Voltran, Thunder Cats, Transformers, Ninja Kaplumbağalar vs. Bu çizgi filmlerin ortak özelliği özgün parçaların bir amaç uğruna bir araya gelip ekip ruhuyla bir güç oluşturmalarıdır.


Read More
1 Comment

    RSS Feed

    Resim

    Eser Dilsöz

    Irmak Okulları - Matematik Öğretmeni
    Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği mezunu...
    ​Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu üyesi, tiyatrocu...

    Arşiv

    May 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    August 2017
    December 2016
    February 2016
    December 2015
    September 2015
    August 2015
    July 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015

    Kategoriler

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.